Cuprins:
1. Ce este Bowen și când a apărut?
2. Mitul 1 – Bowen doare
3. Mitul 2 – Bowen e masaj
4. Mitul 3 – Bowen funcționează doar pentru probleme musculare
5. Mitul 4 – Bowen este scump
6. Mitul 5 – Bowen functioneaza doar daca crezi in asta
7. Ce spun studiile despre Bowen
De-a lungul timpului oamenii au căutat mereu căi prin care să-și aline durerile și să alunge bolile.
Face parte din instinctul uman de supraviețuire.
Odată cu apariția medicinei moderne, a medicamentelor și a terapiilor clasice bazate pe evaluare, diagnostic si tratament, calea spre sănătate a devenit mult mai facilă.
Cu toate acestea, terapiile complementare, bazate pe remedii naturale sau mișcări menite să stimuleze părți ale corpului, au rămas ca liant al omului cu natura.
Ce este Bowen și când a apărut?
Una din aceste terapii complementare este și terapia Bowen.
Dacă ați citit articolul anterior știți că ea a fost fondată de catre Tom Bowen, un Australian care a observant că prin mișcări specific făcute în anumite zone ale corpului, se pot ameliora anumite afecțiuni.
Asta se întâmpla prin anii 60, deci putem spune că terapia Bowen are vechime.
Aceasta este o terapie holistică.
Se știe că în organism toate părțile sunt interconectate.
Ei bine, terapeuții Bowen se folosesc de acest lucru pentru a ajunge la cauza anumitor dureri sau afectiuni.
Trebuie să avem în vedere faptul ca terapia Bowen nu înlocuiește medicina alopată, ci o completează.
Înainte de a trece la mituri vă voi spune câteva cuvinte despre desfășurarea unei ședințe.
În funcție de afecțiunile pe care le doriți ameliorate, numărul ședințelor poate să varieze, la fel și durata unei ședințe (de la 30 la 60 de minute).
Chiar dacă nu suntem medici e nevoie să știm care este starea de sănătate a celor care ne calcă pragul, astfel că vom avea o discuție înainte de a începe.
Mișcările se realizează cu persoana întinsă pe o suprafață plană, o masă de masaj, spre exemplu și vor fi făcute pe secvențe.
După fiecare set de mișcări, terapeutul va părăsi încăperea pentru câteva minute permițând corpului să preia mesajul transmis.
Mitul 1 – Bowen doare
Mișcările pe care terapia Bowen le implică sunt de suprafață, ele afectând fascia și mai puțin mușchii.
Ele sunt ușoare, însă e posibil să se simtă o apăsare ușor dureroasă în funcție de zona în care se efectuează mișcarea.
Nu e nimic de nesuportat, iar în cazul în care există un disconfort major terapeutul va ajusta presiunea cu care efectuează mișcarea.
Asadar, Bowen nu doare.
Te invit să citești și mai multe despre cum desfășor eu o ședință .
Mitul 2 – Bowen e masaj
Așa cum spuneam, terapia aceasta se bazează pe mișcări ușoare pe anumite puncte din corp.
Se efectuează apăsări și rotații pe fascie cu scopul de a reduce durerea prin stimularea sistemului nervos.
Pentru a face aceste mișcări nu e nevoie ca pacientul să fie dezbrăcat, ca la masaj, ci se lucrează peste un strat subțire de haine.
Focusul este pe ligamente, tendoane și mușchi, însă într-un mod diferit decât la masaj unde presiunea aplicată este mai mare, iar suprafața acoperită la fel.
Mitul 3 – Bowen funcționează doar pentru probleme musculare
Deși majoritatea celor care apelează la Terapia Bowen o fac pentru problemele legate de mușchi și articulații, aceasta este benefică în multe alte probleme de sănătate.
De-a lungul practicii mele am ajutat persoane care sufereau de afecțiuni precum:
– Anxietate/stress sau oboseală cronică
– Probleme digestive (balonare, constipație, reflux gastro-esofagian)
– Boli autoimune
– Dezechilibre hormonale/dureri menstruale
– Probleme ginecologice (chist, fibrom uterin, endometrioză)
– Afecțiuni neurologice (Parkinson, scleroză multiplă, hernie de disc)
– Probleme musculo-scheletale (entorse, luxații, dureri de spate, torticolis, sciatica)
Bineînțeles că lista poate continua, însă este un mit că doar anumite tipuri de afecțiuni beneficiază de efectele Bowen.
Dacă nu sunteți siguri, cel mai bine este să întrebați terapeutul despre afecțiunea de care suferiți și dacă Bowen este sau nu o soluție.
Poți citi mai multe despre afecțiunile pe care le ameliorează și cui i se adresează, dar și părerile celor care deja au avut încredere în terapia Bowen in sectiunea de testimoniale .
Mitul 4 – Bowen este scump
Ca și orice alt serviciu sau formă de terapie și ședințele Bowen au un anumit preț.
De obicei prețul se stabilește în funcție de experiența terapeutului, dar și de toate celelalte cheltuieli pe care acesta le are.
În funcție de numărul de ședințe puteți opta pentru un abonament sau achitarea individuală a ședințelor.
Abonamentele mele includ o evaluare inițială, gratuită, care îmi permite să aflu câte ceva despre starea de sănătate a persoanei, așteptările pe care le are, dar și să îi prezint modul în care defășor eu terapia, plus o serie de recomandări
De obicei e nevoie de programări săptămânale, dar în anumite cazuri corpul are nevoie de mai mult timp între mișcări, astfel că programările vor fi la 2 săptămâni.
Poți consulta preturile mele aici.
Mitul 5 – Bowen functioneaza doar daca crezi in asta
Probabil că ai auzit de teoria conform căreia organismul uman are capacitatea de a se vindeca singur atunci cand intră intr-o stare profundă de relaxare, această teorie poate fi mai greu acceptată de anumite persoane.
De multe ori cei care apelează la terapia Bowen o fac după ce au încercat multe tratamente alopate sau terapii alternative, și vin cu așteptări foarte mari, daca se poate chiar de la prima ședință.
Terapia Bowen susține procesul COMPLEX de vindecare al corpului și care, în anumite cazuri, necesită răbdare.
Trebuie să înțelegem că această terapie are limitările ei și că există și limitări impuse de cel care apelează la această terapie.
Pentru că mișcările sunt foarte ușoare și, după cum spuneam mai sus, nu dor, terapia Bowen poate fi folosită și pentru anumite afecțiuni ale copiilor și bebelușilor.
Aceasta nu produce nici un discomfort sau efect advers copiilor care beneficiază de ea.
Bebelușii și copii mici care au beneficiat de terapia Bowen, cu siguranță nu au avut rezultate pozitive pentru că au crezut în terapie.
De multe ori am avut pacienți care au apelat la terapie în urma insistențelor unui membru al familiei, și desi în momentul în care au venit au spus că ei nu cred în așa ceva, la finalul ședinței au putut să confirme că se simt mult mai bine.
Ce spun studiile despre Bowen
Cu toate că această terapie există de aproximativ 60 de ani, studiile efectuate pentru a demonstra eficiența ei nu sunt multe.
Totuși, este de necontestat faptul că ele există, iar rezultatele confirmă ceea ce noi, terapeuții știm – Bowen funcționează.
În 2011 s-a făcut rezumatul a mai multor studii care au arătat că Bowen are un efect pozitiv în diminuarea migrenelor și reducerea durerii pentru diverse afecțiuni. 53% au raportat scăderea durerii, în vreme ce 33% din subiecții studiilor au raportat o îmbunătățire a mobilității.
În 2018 cercetătorii și-au pus întrebarea dacă Bowen ajută la ameliorarea durerilor de spate.
Din totalul participanților, 66% au răspuns că de la a treia ședință au simțit îmbunătățiri.
Cel mai recent studiu datează din 2020 și se referă tot la durerile de spate, concluziile fiind că durerile sunt ameliorate pe termen scurt.
La o săptămână după ședința de terapie Bowen durerile au scăzut semnificativ iar activitatea sistemului nervos simpatic a crescut.
Chiar dacă studiile sunt în desfășurare, un lucru este cert, această terapie non-invazivă nu are efecte secundare și poate fi folosită cu succes în anumite afecțiuni.
Cea mai bună metodă de a afla adevărul este să vă programați pentru o primă ședință.
Sunt Alexandra Chira, terapeut Bowen de peste 6 ani și te invit la o discuție.