You Are Currently Viewing Cate Sedinte De Terapie Bowen Sunt Necesare?
  • Post category:Sanatate
  • Reading time:8 mins read

Cuprins:

1. Scurta istorie a terapiei Bowen
2. Ce trebuie sa stim despre terapia Bowen
3. Cine poate beneficia de aceasta terapie?
4. Cum decurge o sedinta?
5. De cate sedinte avem nevoie?
6. Ce trebuie sa facem dupa sedinta de Bowen? 7 Sfaturi Utile

Scurta istorie a terapiei Bowen

Terapia Bowen a luat nastere in Australia in anii 1950, tara in care aceasta terapie este decontata de sistemul national de asigurari de sanatate.

Thomas Bowen, fondatorul acestei terapii, stia ca organismul nostru a fost inzestrat cu abilitatea de a se vindeca pe sine.

El stia ca suntem organisme, ce traiesc intr-o lume miraculoasa – un univers al energiilor, ce ne confera matricea de sustinere a vietii, dand sens si frumusete existentei.

Oswald Rentsch unul ditre cei sase discipoli ai lui Tom Bowen s-a dedicat pastrarii tehnicii si predarii acesteia  in modul original.

 In 1997 acesta a infiintat Academia de Terapie Bowen din Australia.

Despre Tom Bowen, acesta spune ca era un om simplu si fara cunostinte medicale. 

In acelas timp Dr Romney Smeeton care de asemenea, a avut ocazia sa-l observe lucrand pe Tom Bowen, sustine ca acesta a studiat diverse tehnici terapeutice inainte de a dezvolta terapia care azi ii poarta numele.

Ce trebuie sa stim despre terapia Bowen

Terapia Bowen este o tehnica de vindecare holistica, un concept relativ nou, unic si complex.

Este non-invaziva si stimuleaza functionarea normala a tuturor sistemelor corpului.

Accelereaza detoxifierea organismului, sprijina sistemul imunitar, echilibreaza corpul din punct de vedere energetic si emotional. 

Spre deosebire de alte tehnici terapia Bowen nu utilizeaza manipulari in forta, terapeutul doar ajuta corpul sa se autoechilibreze in propriul ritm si in propriile limite.

Este important ca cel care urmeaza sa beneficieze de aceasta terapie sa nu o confunde cu un masaj sau cu kinetoterapie.

Cine poate beneficia de aceasta terapie?

Terapia Bowen se adreseaza oricarei persoane care doreste sa isi imbunatateasca starea de sanatate intr-un mod natural, incepand de la nou-nascuti pana la persoane varstnice, femei insarcinate sau persoane cu nevoi speciale.

Este benefica celor care se confrunta cu probleme de sanatate acute sau cronice, precum si celor care doresc sa faca preventie prin stimularea imunitatii, pe cale naturala.

Nu este obligatoriu sa ai o afectiune ca sa apelezi la aceasta terapie. Te poti bucura oricand de o sedinta in urma careia vei obtine o stare interioara de echilibru, o mai buna concentare mentala si un somn odihnitor. 

Cum decurge o sedinta?

La prima sedinta de terapie Bowen se va completa o fisa cu istoricul medical al pacientului, motivul pentru care a venit la terapie si se vor discuta eventualele intrebari legate de terapie.

In general, pacientul sta intins pe un pat sau masa de masaj, intr-o pozitie confortabila.

Terapie se poate aplica, daca este cazul si unui pacient asezat pe un scaun.

In timpul tratamentului terapeutul va aplica miscari delicate, cu degetele, in puncte specifice, direct pe piele sau peste un strat subtire de haine.

Dupa fiecare serie de miscari se face o pauza scurta pentru a permite corpului sa preia mesajul transmis.

Aceste miscari speciale transmit mesaje prin intermediul sistemului nervos, reactivand memoria celulara a unei stari preexistente de bine, de sanatate si de echilibru general.

In timpul sedintei nu se asculta muzica in casti si nu se vorbeste la telefon, pentru a-i permite corpului sa intre intr-o stare profunda de relaxare si sa se deconecteze de la mediul exterior.

Durata unei sedinte de tratament este de 30 – 90 de minute, in functie de procedurile aplicate.

De cate sedinte avem nevoie?

Fiecare persoana are propriul sau ritm de vindecare si probleme specifice care raspund diferit la sedintele de tratament de aceea corpul tau este singurul in masura sa raspunda la aceasta intrebare.

Terapeutul poate doar sa estimeze numarul de sedinte necesare. 

Terapia aceasta actioneaza impreuna cu corpul tau, in ritmul tau.

Ce pot sa iti spun din propria experienta este ca, in medie, efectul terapiei este major sau chiar spectaculos dupa 3 – 4 sedinte.

Exista si persoane care simt schimbari semnificative dupa doar o sedinta. De regula in cazul afectiunilor acute sunt necesare doar cateva sedinte de tratament (3 – 5), insa in cazul afectiunilor cronice este necesar un numar mai mare de sedinte (uneori putem ajunge chiar la 20).

Inainte de fiecare sedinta se face o reevaluare in functie de care stabilim caror probleme ne adresam mai departe.

Frecventa sedintelor Bowen este de 1 pe saptamana intrucat procesul de auto-vindecare continua pe parcursul a 2-4 zile dupa tratament iar apoi corpul are nevoie de o pauza pentru a-si reface resursele.

Ce trebuie sa facem dupa sedinta de Bowen? 7 Sfaturi Utile

In urmatoarele zile dupa sedinta, corpul tau va continua sa lucreze pentru a restabili armonia si a corecta dezechilibrele existente.

De aceea exista cateva recomandari de urmat pentru a sustine procesul de vindecare:

  1. In ziua tratamentului este indicat sa nu ramai prea mult timp asezat, iar la fiecare jumatate de ora sa te ridici si sa faci o plimbare scurta, prin casa sau la locul de munca.
  2. Pentru a sustine procesul de detoxifiere este indicat sa bei minim 6 – 8 pahare de apa pe zi.
  3. Este bine sa te plimbi cat mai mult pentru a stimula circulatia sangvina si a elimina orice disconfort.
  4. Nu este recomandat sa practici sporturi de contact timp de 24 de ore dupa tratament sau chiar mai mult.
  5. Este indicat sa nu combini terapia Bowen cu chiropractica, acupunctura, reflexoterapia, yumeiho, etc. Este necesara o pauza intre aceste terapii, de cateva zile.
  6. Nu face bai fierbinti.
  7. Acorda timp corpului tau, ai rabdare si incredere in puterea sa de autovindecare. Nu uita ca afectiunea cronica de care suferi nu a aparut peste noapte.

Share, daca ti-a placut ...