You Are Currently Viewing O Scurta Introducere In Lumea Uleiurilor Esentiale
  • Post category:Sanatate
  • Reading time:4 mins read

Bun venit in lumea uleiurilor esentiale!

Uleiurile esentiale terapeutice fac parte din categoria remediilor naturale utilizate in scop terapeutic. In ultimii ani, ele au devenit tot mai cunoscute si apreciate.

Uleiurile esentiale sunt lichide volatile, ceea ce inseamna ca au capacitatea de a-si modifica rapid starea. Structura chimica a compusilor aromatici volatili din uleiurile esentiale le permite acestora sa se disperseze foarte rapid in aer. De aceea atunci cand deschizi o sticluta cu ulei esential vei simti aroma puternica aproape instantaneu.

Utilizarea uleiurilor esentiale este o practica straveche, fiind utilizate de diferite civilizatii din intreaga lume. Civilizatiile antice foloseau plante pentru aromaterapie, tratarea diferitelor afectiuni, ceremonii sau tratamente de infrumusetare. In ziua de azi folosim uleiurile esentiale la aromaterapie, in scopul ameliorarii iritatiilor pielii, pentru a sustine o digestie sanatoasa, sanatate orala, pentru decongestionarea cailor respiratorii, fortificarea imunitatii si multe altele.

Obtinerea uleiurilor esentiale

Uleiurile esentiale se obtin din diferite parti ale plantei: flori, ramuri, frunze, radacini sau rasina.

Exista mai multe metode de a le obtine:

  • prin presare la rece – proces aplicat exclusiv in cazul citricelor si consta in presarea cojii fructului
  • distilarea in vapori de apa – este metoda cea mai des folosita si mai economica
  • extractia cu solventi – spre exemplu in cazul uleiului de trandafir
  • extractia pe baza de grasimi – metoda foarte rar utilizata in zilele noastre
  • extractia cu dioxid de carbon (CO2) – este o metoda costisitoare si putin folosita astazi

Este important de stiut ca uleiuri esentiale pure, cum sunt cele de la Young Living, sunt doar acelea obținute prin distilare cu aburi sau presare la rece, pentru ca doar cu aceste metode proprietatile terapeutice ale uleiurilor raman intacte si nealterate.

Procesul de distilare cu vapori de apa trebuie sa fie foarte precis si trebuie sa acorde atentie metodelor de recoltare, temperaturii, timpului de distilare etc.

In ce zona a corpului aplicam uleiurile esentiale

Cea mai usoara si populara metoda de utilizare a uleiurilor esentiale este prin aplicarea lor pe piele.

Este recomandat sa diluam uleiul esential pur inainte de al aplica pe piele, cu un ulei vegetal (cocos, masline, jojoba, migdale, etc.) mai ales atunci cand este vorba de pielea copilului.

Zonele preferate pentru aplicarea uleiurilor sunt:

  • Crestetul capului – pentru protectie, echilibrarea energiilor sau pentru a-ti transforma starea de spirit (ex: tamaie, valor).
  • Scalp – pentru infrumusetarea si ingrijirea parului (ex: lavanda, rozmarin).
  • Frunte si tample – pentru relaxare, putere de concentrare sau in cazul durerilor de cap (ex: menta).
  • Fata – pot fi incluse in rutina ta zilnica de infrumusetare si ingrijire a pielii (ex: arbore de ceai, lavanda, tamaie, lamaie)
  • Incheietura mainii – pot fi aplicate in loc de parfum sau pentru a-ti ridica starea de spirit (ex: trandafir)
  • Abdomen – pentru o digestie mai buna (ex: fenicul, DiGize, ghimbir)
  • Spate – pentru relaxare musculara (ex: Salcia himalaiană – Wintergreen)
  • Talpa piciorului – in aceasta zona se aplica diferite uleiuri in functie de nevoi specifice si este o zona in care le poti aplica foarte usor unui copil mic.

Uleiurile esentiale pot fi difuzate in incapere sau inhalate direct din sticluta sau din palme. De asemenea se pot utiliza in bucatarie in diverse preparate sau pentru menaj, putand fi adaugate in produsele de curatenie.

Este recomandat sa folositi doar uleiuri esentiale pure pentru aromaterapie sau uz intern.

Precautii in utilizare

Trebuie sa va informati corect inainte de a incepe sa utilizati uleiurile esentiale, mai ales daca nu ati mai avut experiente cu acestea. Spre exemplu, anumite uleiuri esentiale sunt interzise in perioada sarcinii si alaptarii datorita riscului neurotoxic. Trebuie sa aveti in vedere si faptul ca exista uleiuri esentiale fotosensibilizante (cele de citrice) sau alergizante.
In caz de senzatie de arsura in urma aplicarii uleiurilor esentiale pe piele, nu se utilizeaza apa pentru limpezirea zonei, ci se aplica un ulei vegetal care va calma pielea.

Invitatie

Celor ce doresc sa faca cunostinta cu efectele benefice ale uleiurilor esetiale, dar si celor care le utilizeaza frecvent, le recomand Masajul Raindrop. Utilizand actiunea terapeutica a 9 uleiuri esentiale si combinand aromaterapia cu tehnici de masaj, readuce echilibrul intre minte, corp si emotii.

Share, daca ti-a placut ...